van de eerste Sponsortocht over de Kagerplassen.

Vaartocht met de Kagenaar Hylke Tromp met een IVN/vogelgids aan boord. We voeren naar het eiland van de Zwanburgerpolder. Bij de biologische kaasboerderij De Eenzaamheid kregen we een rondleiding en een proeverij.

Henny schrijft:

Prachtige sponsor-zeiltocht beleefd op De Kaag, ten behoeve van de restauratie van de Zeepunter KU12.

We verzamelden bij de ligplaats van de Hylke Tromp, een prachtig zeilschip dat ook met behulp van sponsoring is opgeknapt en wordt onderhouden door vrijwilligers.

De schippers op de Hylke Tromp hadden de boot al vaarklaar gemaakt, de zeilen klaar om gehesen te worden. En voor het eerst van mijn leven zat ik op een historisch schip dat onder zeil wegvoer, richting De Kagerplassen: er stond net voldoende wind om zonder motor te varen, prachtige ervaring.

Er was voldoende proviand aan boord en we hebben we onder het varen genoten van een heerlijke lunch, aan alles was gedacht!

Aan boord was Lex, een vogelexpert. Hij wees ons steeds op allerlei vogels die op en rond de Kaag vlogen of op een tak in de bomen neerstreken. Aan het eind van de dag hadden we 26 verschillende vogels gespot!

Na een lekker stuk zeilen was het tijd om bij kaasboerderij De Eenzaamheid aan te leggen. Boer van Schie junior heeft ons alles uitgelegd over de grond van hun boerenbedrijf, zijn visie over de toekomst van de boerderij en de kaasmakerij. We kregen een rondleiding over de afdeling waar de kaas gemaakt en opgeslagen wordt. Na afloop hebben we ook mogen proeven van die heerlijke kaas onder het genot van een drankje in de mooie boomgaard. Heerlijke kazen, we konden daar ook verschillende kazen kopen. 

Ook aan een mooie dag komt een eind, we zijn weer teruggevaren naar de haven en kwamen nog een paar bijzondere vogels tegen.

Met dank aan de schippers van de Hylke Tromp, de boeren van Schie, Lex de vogelman en niet in de laatste plaats Joke, de schipper van de KU12 die hopelijk over niet al te lange tijd weer kan gaan varen als de benodigde sponsorgelden binnen zijn.

In de Nieuwsbrief van de Stichting Traditionele Zeilvaart Warmond, de Stichting waar de Hylke Tromp onder valt, kregen we een mooie vermelding:

Voor bepaalde goede doelen varen we niet geheel gratis, maar tegen een kleine bijdrage om de kosten van onderhoud en verzekering te dekken.
We zijn door het enthousiaste bestuur van een collega-stichting gevraagd om een sponsortocht met hun gasten te varen: deze stichting, de Stichting Behoud Zeepunter KU12 Anna Maria is in 2018 opgericht om de KU12 te kunnen restaureren en om de punter in de toekomst in te kunnen zetten voor (publieks-)activiteiten. Het schip is dringend aan restauratie toe. Met sponsoren van de stichting hebben we een mooi zeiltochtje gemaakt over de Kaag en onderweg boerderij De Eenzaamheid bezocht waar we een rondleiding kregen en wat hapjes en drankjes.
Altijd is er een vogelgids aan boord  en mede doordat een zeilende Hylke geen storende motorgeluiden maakt zien we onderweg bijzonder veel vogels. Zo telden we tijdens de laatste tocht in september 26 verschillende vogelsoorten! Wat een vogelrijkdom op de Kagerplassen! 

Fotoverslag ©Froukje Brouwer

Kijk voor andere Sponsortochten in het Foto-archief.