Varen met de Hylke Tromp in juni 2020

Foto’s: Ingrid Gussen, zondag 21 juni 2020

Bij twee tochten in juni was het perfect weer om te zeilen, een lekker zonnetje en een mooie wind.

Er waren bij de Sponsortocht op 20 juni 8 gasten aan boord, schipper Erik, scheepsmaat Lieuwe, vogelgids Yolanda en gastvrouw Joke.

We brachten een bezoek aan de Bert van Leeuwen, de Boerenlandvogelboer van de Boterhuispolder, die ons vertelde over agrarisch natuurbeheer en het bevorderen van biodiversiteit, en ons een rondleiding gaf over zijn bedrijf. Daarna hadden we een gezellige picknick op zijn terras.

Op 21 juni hadden we een ‘extra’ zeiltocht met schipper Erik, scheepsmaten Esther en René, vogelgids Yolanda, Joke en 5 speciale gasten. Voor de picknick lagen we aangemeerd, terwijl we vogels keken. Er was die dag geen excursie.

Ingrid schrijft:

Op zaterdag 20 juni vertrokken we, op een zonnige namiddag met windkracht 4, met de ‘Hylke Tromp’ voor een zeiltocht over de Kagerplassen.

Aan boord van de Kagenaar met de bruine zeilen genoeg ruimte voor bemanning en opvarenden. Tijdens de tocht is er voor ieder wat wils: actief meezeilen of gewoon genieten van het weidse uitzicht over het water en het mooie platteland van het Groene Hart. 

Over water, met sprekende namen als Zweiland, Dieperpoel, Balgerij, Ringvaart en Kever, voeren we over het Vennemeer naar Boerenlandvogelboer Bert van Leeuwen van boerderij Zeldenrust in de Boterhuispolder. 

Een bijzondere plek: een oude boerderij, achter de dijk gebouwd, met een modern Polderpodium en 13 hectare boerenland. Na een korte wandeling door de Boterhuispolder, met uitleg over de vogels die er leven, aten we in de avondzon een heerlijke door Relief Counselling verzorgde broodmaaltijd.

Daarna voeren we voldaan weer terug naar het Clubhuis van Zeilvereniging De Balgerij, de ligplaats van de ‘Hylke Tromp.