Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Slag op de Zuiderzee

06/07/2023 - 16/07/2023

Zeeslag

De Slag op de Zuiderzee

Op 8 oktober 1573 werden de Spanjaarden bij Alkmaar verslagen: ‘Van Alkmaar begint de Victorie!’

Maar op zee gaven de Spanjaarden de strijd niet op. Tijdens de 80-jarige oorlog tegen de Spanjaarden was de Zuiderzee een belangrijk handelsknooppunt. Het was de plek waar schepen de handelsroutes van de wereldzeeën opvoeren. Opstandige Nederlanders blokkeerden de doorgang en de Spanjaarden wilden daaraan voorgoed een eind maken. Vanuit het Spaansgezinde Amsterdam vertrok een enorme vloot, die op 11 oktober 1573 slaags raakte met de watergeuzen van Willem van Oranje. Niet alleen was het Spaanse vlaggenschip enorm groot en goed bewapend. Maar ook de rest van de vloot was schijnbaar onoverwinnelijk.

Zeeslag

Ondanks de enorme overmacht wonnen de watergeuzen.

De watergeuzen hadden de euvele moed om het vlaggenschip te enteren. De Hoornse matroos Jan Haring klom in het want haalde de Spaanse admiraliteitsvlag naar beneden. Jan Haring werd uit de mast geschoten en stortte in zee. De Spanjaarden op de andere schepen dachten dat hun admiraal zich had overgegeven. Zij vluchtten terug naar Amsterdam. Uiteindelijk gaven de Spanjaarden zich over.

De Slag op de Zuiderzee kan worden gezien als een belangrijk keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog.

Op 15 juli 2023 wordt de Slag op de Zuiderzee na 450 jaar herdacht. De slag wordt nagespeeld met diverse types historische platbodems. Daarnaast is er een show van deze historische schepen in de oude binnenstad van Monnickendam.

 

Klik hier voor meer Evenementen.

Gegevens

Begin:
06/07/2023
Einde:
16/07/2023
Site:
https://slagopdezuiderzee2023.nl/

Locatie

Monnickendam
Noord-Holland + Google Maps