Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Zwartsluis onder Zeil

17/05/2023 - 20/05/2023

Op en rond Hemelvaartsdag

Zwartsluis opent zijn sluisdeuren ook dit jaar weer voor de ronde- en platbodemjachten in het weekend van Hemelvaart. Middelpunt is Nationaal Varend Monument, de ‘Zwartsluizer Botter ZS13’, de trots van Zwarteland en de oudste nog varende botter van Nederland.

Vanuit alle windstreken arriveren op woensdag 17 mei 2023 mei de schepen in de sfeervolle havenkolk van Zwartsluis. Daar worden ze welkom geheten door de ZS13

Burgemeester Bilder van Zwartewaterland opent een dag later, op Hemelsvaartsdag, het evenement officieel. Hij ziet dan tientallen ronde- en platbodemjachten van de VSRP (Vereniging Schipperskring Rond- en Platbodemjachten). De dagen daarna doen ze onder meer mee aan zeilwedstrijden (het match racen). Uiteraard wordt dit evenement op zaterdag afgesloten met het Admiraalzeilen in het Zwartewater, met de botter ZS 13 als Admiraalschip.

Uitnodiging voor Zwartsluis onder Zeil

De Stichting Zwartsluis onder Zeil nodigt u van harte uit tot het bijwonen van de zevende editie van Zwartsluis onder Zeil. Dit is de tweejaarlijkse tegenhanger van de Nationale Sleepbootdagen tijdens het Hemelvaartweekend van 2023. Zwartsluis onder Zeil is een knipoog naar het verleden, waarin schippers zeilend hun brood verdienden met transport over water en in Zwartsluis hun goederen opsloegen of verhandelden. De Staphorstersluis en de Kolksluis waren destijds dan ook van uitzonderlijk belang voor het vervoer vanuit de binnenwateren naar het open water van de Zuiderzee.

Buiten de schepen om zijn er ook veel klassieke auto’s aanwezig in Zwartsluis op Hemelvaartsdag. De leden van de Historische Automobiel Vereniging HAV maken een rondrit door de omgeving. Uiteraard is er een uitgebreid omlijstend programma in het centrum. Op vrijdag 19 mei is er de zogenoemde Kidsdag. In de ochtend is er de kinderrommelmarkt en in de middag demonstraties van de plaatselijke (sport)verenigingen. Ook is er deze dag veel live muziek aan de Handelskade, het festivalterrein, met als afsluiter de feestelijke Nacht van Zwartsluis. Op zaterdag 20 mei 2023 is er een grote braderie in het dorp.

Dé plek met Hemelvaart!

Zwartsluis onder Zeil

Het hele programma vindt u hier.

Klik hier voor meer Evenementen.

Gegevens

Begin:
17/05/2023
Einde:
20/05/2023
Site:
https://zwartsluisonderzeil.com/index.php/page

Locatie

Zwartsluis
Overijssel + Google Maps