Over Gerrit Doedel en de KU12

Gerrit Doedel, visscher te Kuinre

De KU12 werd in 1914 gebouwd voor visser Gerrit Doedel in Kuinre.

De bouwers en ontwerpers van het schip waren Jan en Jacob Huisman, die een werfje op de Ronduite, vlakbij Giethoorn hadden.

Gerrit Doedel werd geboren op 16 oktober 1867 te Doniawerstal (Friesland) als tweede kind en oudste zoon van Laas Geerts Doedel‏‎ (schipper, geboren ongeveer 1833 in Kuinre) en Jantje Nijholt (geboren ongeveer 1838).  Zijn ouders waren op 26 november 1863 in Kuinre getrouwd. Gerrit werd visser in Kuinre. Hij is nooit getrouwd.

Toen hij op 58-jarige leeftijd als getuige aangifte deed van een overlijden in Kuinre stond hij geregistreerd als arbeider. Vermoedelijk heeft hij nooit een volledige boterham kunnen verdienen met vissen en is hij daarnaast boer of arbeider geweest.

Zuiderzeesteunwet

Op 25 februari 1929 heeft de burgemeester van Kuinre uit naam van de vissers Gerrit Doedel, Willem Kok en Hendrik Schuuring een aanvraag ingediend in het kader van de Zuiderzeesteunwet.

Gerrit Doedel is op 12 mei 1929 overleden in Aegwirden, gemeente Heerenveen. De registratie is gedaan in Kuinre, hij woonde daar toen bij zijn ongehuwde zuster Ieskjen Doedel.

De KU12 als plezierjacht

In 1956 laat de nieuwe eigenaar de zwaarden verwijderen en de KU12 krijgt een zeilkiel. In 1965 wordt het schip weer in de oorspronkelijk staat teruggebracht. Het wordt dan met plaquettenummer 428 inschreven in het Stamboek Rond en Platbodemjachten (SSRP).

In 1970 wordt de heer Van Rouendal eigenaar en dan vermeldt het Stamboek het schip onder de naam Weagendounser: 

Toen de KU12 in 1996 van eigenaar wisselde zat er op het helmhout een liggende koe bevestigd. De veronderstelling daarbij was dat ‘Anna Maria’ de naam van de koe was. Deze koe is tijdens een vaartocht in het IJsselmeer beland en vervangen door een koe die gemaakt was bij de Brienzersee bij Interlaken in Zwitserland.

Advertenties

De KU12 duikt nog een aantal malen op in advertenties: